• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

EKAM’ın Siyaset Okulu’nda konuşan Prof.Dr. Ertürk, “Kadın işçilrin haklarının bilincinde olması gerektiğini” belirtti.

Ege Üniversitesi(EÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) tarafından düzenlenen “Siyaset Okulu”nun konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Şükran Ertürk, kadınların yasalar karşısında erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu, bazı özel durumlarda yine yasayla korunduğunu belirtti.
     “Kadın İşçilerin Korunması ve Sosyal Güvenlik Hakları” konulu sunumunda özellikle kadın işçi kavramı üzerinde hassasiyetle durduğunu belirten Prof.Dr. Ertürk; “İş hukukunda ve sosyal güvenlik hukukunda kadını koruyucu hükümler ve kadın lehine getirilmiş düzenlemeler var fakat bunların gerçekte kadının lehine olup olmadığı tartışılmalıdır. Kadın işçiye yönelik birçok düzenleme ve hak iş hukukunda mevcuttur. Kadın işçiler bu düzenlemelerden haberdar olmalı, haklarının bilincinde olmalı ve bu yönde hareket etmelidir.Benim hakkım yok diye bir şey yoktur. Haklar vardır ve aranmalıdır. Örneğin; 4857 sayılı iş kanununun 74. maddesinde “analık halinde çalışma izni” başlıklı düzenlemede kadın işçi bu durumda birçok hakka sahiptir. Mesela; ‘Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinden indirim yapılamaz’ diye bir düzenleme vardır. Kadın işçi bunları bilmeli,talep edebilmeli  ve işveren karşısında haklarını koruyabilmelidir” dedi.
       EVLENME ÖDENEĞİ
       Prof.Dr. Şükran Ertürk, evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarının, evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defayla mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmesi gerektiğini ifade etti.
      MESELE POZİTİF AYRIMCILIK DEĞİL
Özellikle iş hukuku ve sosyal güvenlik bakımından kadına yönelik pozitif ayrımcılık değil, sadece tamamen kadın ve erkeğin eşit olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Ertürk;” 1982 Anayasası’nda herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla kadın işçi hiçbir zaman ikinci sınıf olmamalı ve erkekle eşit olmalıdır. Her türlü hak ve düzenleme konusunda bu durum göz önüne alınmalıdır” dedi.

 

(Ege Ajans)  

601 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı