• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

"Aile Şirketleri Kurumsallaşmalı"

TAİDER Denizlili Aile Şirketleri ile Buluştu


Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), ile Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Denizli’de bulunan aile şirketlerini bir araya getirdi. DEGİAD tarafından düzenlenen organizasyonda TAİDER, aile şirketlerinin ekonomideki gücünü anlatarak aile şirketlerinin pozitif ve negatif yönleri masaya yatırıldı.
Aile şirketlerinin aile ile şirket arasındaki çizgiyi iyi belirleyememesinden dolayı kapanma noktasına geldiğini belirten katılımcılar aile içi çatışmalar nedeniyle kapanan aile şirketlerinin Türk ekonomisine yılda 300 milyar dolar maliyeti olduğunun altını çizerek profesyonel yöneticilerin önemini açıkladı

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) tarafından Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ile ortaklaşa bir etkinlik düzenlendi. DEGİAD ve TAİDER üyesi aynı zamanda da Funika Tekstil Başkan Yardımcısı olan Civan Sözkesen’in moderatörlük yaptığı etkinlikte DEGİAD Başkanı Hakan Urhan, TAİDER Başkanı Aydın Öğücü ve Sumer Tömek Bayındır aile şirketleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
YETERLİ BİLİNÇ OLUŞMADI
DEGİAD Başkanı Hakan Urhan, Denizli’de bulunan aile şirketleri arasında aile ve şirket ilişkileri ile çatışma yönetimi konusunda bilinç oluşmadığının altını çizdi. Bu durumun aile şirketlerini olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Urhan, aile şirketlerinin başarılı sayılması için belirli bir dönem oluşan başarılı durumdan ziyade kalıcı, devamlı ve sürdürülebilir başarıya ulaşmış olması gerektiğini açıklayarak “Çevremizde belirli bir dönem başarıya ulaşan fakat daha sonra aile içi çatışmalar nedeniyle bölünen, küçülen hatta faaliyetlerine son veren çok sayıda şirket görüyoruz. Bunların yaşanmamasının yolu aile şirketlerinin profesyonel yardım alarak kurumsallaşması sürecini yaşaması” dedi.
Urhan, halefiyat planının, aile anayasasının ve hissedarlık sözleşmelerinin önemine değinerek bu konuda oluşturulacak prensiplerin yazılı getirilmesinin farkındalığı artıracağını açıklayarak aile şirketlerinin başarısında en büyük payın finansal yapı, içkontroller, denetleme ile raporlamanın profesyoneller tarafından yapılması olduğunu vurguladı.
MALİYET 300 MİLYAR DOLAR
TAİDER Başkanı Aydın Öğücü, aile şirketlerindeki riskin yüzde 80’inin aile içi ilişkilerden kaynaklandığını söyledi. Yanlış yatırımların, yetersiz finans yönetiminin ve hatalı bütçe kayıtlarının aile şirketlerini olumsuz etkilediğini hatta kapanma noktasına getirdiğini kaydederek aile şirketlerinde yaşanan sorunların Türk ekonomisine yıllık olarak 300 milyar dolar olduğunu söyledi.
Öğücü sözlerine şöyle devam etti;
Türkiye gibi kaynakları sınırlı olan bir ülkede bu denli büyük kayıpların aile içi çatışmalardan kaynaklanması çok kötü. Böyle bir durumun yaşanmaması aile şirketlerindeki bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görevini profesyonel olarak yapmasından geçiyor. Bu kişiler hem asli görevlerini yapacak hem de gelecek nesillere yol göstererek kişisel hedef belirlemelerine destek olarak mentorluk görevi üstlenecek. Benim aile şirketlerine önerim şirketlerini gelecek nesilleri motive edecek, onlara deneyim kazanmalarını sağlayacak iş tecrübelerini aile şirketlerinin başarısıyla buluşturacak aile dışından profesyonelleri yönetim kurullarına katmalarıdır”
OLMAZSA OLMAZ KOŞUL “ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
TETA Teknik Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Sumer Tömek Bayındır ise yaptığı konuşmada aile şirketlerin başarılı olmasını sürdürülebilir olmasına bağladı. Tüketicilerin ürün alırken hangi koşullarda hazırlandığını, doğa ile çevreye uyumunu, üreticilerin çalışanlarına ve sosyal sorumluluk projelerine katkılarını dikkate aldığına vurgu yapan Tömek Bayındır, bütün bu kavramların ancak sürdürürebilirliği olan şirketler tarafından yapılabileceğini belirterek “Bugün hala kârlı faaliyetler gerçekleştiren firmaların, sürdürebilirlik konusunu göz ardı etmeleri durumunda gelecek yıllarda bu karlılıklarını sürdüremeyecekleri görülüyor. Ayrıca yeni girişimcilik  ve teknolojinin etkisini aile şirketlerini n çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Yılların bilgi birikimi ve deneyimi ile teknolojiyi birleştiren en başarılı yeni girişimlerin aile şirketlerinden çıkabileceğini düşünüyorumşeklinde konuştu.

Öte yandan hem TAİDER hem de DEGİAD üyesi olan etkinliğin de moderatörlüğünü gerçekleştiren Civan Sözkesen, sürdürülebilirlik konusunda gelecek nesil üyeleri olanlara büyük görevler düştüğünü açıklayarak “Bilindiği gibi Funika’nın kurucu lideri Nuri Sözkesen 2009’da aniden vefat etti. Biz kurumsallaşmanın sağladığı tecrübe ve avantajla bu acı kaybımıza rağmen şirketi büyüttük. Aile üyeleri arasında iletişim ve şeffaflık çok önemli. 2010  yılında çalışma masalarımızı da aynı odaya taşıyarak iletişimimizi güçlendirdik. Bugün hala aynı odada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarının idarecileri olan gelecek nesillerin bir gün işleri devralacak olmanın bilinciyle hareket etmesi ve kendisini geliştirmesi, hem aile değerlerini koruması hem de aile şirketini daha iyi yerlere getirecek girişimlerde bulunması için gerekli cesareti gösterebilecek tecrübeler edinmesi bunu yaparken de profesyonellerden destek alması sürdürülebilirlik açısından önemlidir” 

Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) Hakkında

 Aile şirketlerini geleceğe taşıyabilmek için kurucu ve gelecek nesillerin ahengi önemlidir. ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı,uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilirkurumlar haline gelmelerine destek veren, üyelerinin en iyi uygulamaları veçözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aileşirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesillerinigeliştirebilecekleri önder kurumdur. Türkiye'deki aileişletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı vekalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur ve 65 ülkede 3700 iş ailesinin buluştuğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır.




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı